Annamaija Oinas – naisten yhdistetyn pioneeri Taivalkoskelta

Yhdistetty on ainoa talviolympialaji, jossa ei ole vielä ollut naisten sarjaa, mutta vuoden 2026 Olympialaisissa se näyttäisi viimein pääsevän lajivalikoimaan. Suomesta on kasvamassa ainakin yksi motivoitunut lajitoivo, joka on asettanut haaveekseen naisten yhdistetyn ensimmäiset Olympialaiset.  Vuokatin urheiluakatemiassa opiskelevan Annamaija Oinaksen suunta kohti yhdistetyn arvokisahaaveita sai kimmokkeen mäkihyppykokeiluista Taivalvaaran mäkikeskuksessa. Jos kotikylällä ei olisi ollut tarjolla niin mainioita talviurheiluolosuhteita, olisi haastavaa lajitekniikkaa edellyttävä yhdistelmälaji varmasti jäänyt löytymättä.

Kavereiden innostamana 10-vuotias Annamaija teki ensimmäisen mäkikokeilun laskettelusuksilla Taivalvaaran HS 24 mäessä. Kavereita ei enää mäessä näy, mutta Anna-Maijaan innostus tarttui. Lajiksi ei kuitenkaan riittänyt pelkkä mäki, vaikka joitakin erillisiä mäkikisojakin on kertynyt kokemusten skaalaan. Fokus on suunnattu vahvasti yhdistettyyn ja mäetkin ovat kasvaneet. Nyt Annamaija hyppää jo HS 70-100 mäkiä. Hiihtomatka naistenyhdistetyn kisoissa on tyypillisesti 5 km.

Treeni- ja kisakumppaneita löytyy tällä hetkellä Vuokatin urheiluakatemiassa, mutta joukossa ei ole yhtään tyttöä. Toisaalta, poikien kanssa treenatessa saa ainakin hyvää vastusta. Tältä talvelta Annamaijalla on jo saavutuksena yksi Suomenmestaruus Rovaniemellä marraskuussa käydyistä SM-kisoista.

Kisavastusta omasta sarjasta ei kuitenkaan kotimaasta ole löytynyt, joten vastusta on lähdetty jo varhaisessa vaiheessa hakemaan kansainvälisistä kisoista.  Ensimmäiset kokemukset kansainvälisen tason kilpailuista kertyi viime talvena naisten yhdistetyn Continental Cupissa Coloradon Steamboat Springissä ja Utahin Park Cityssä.  Viime kesällä Saksan Youth Cupin kisoista oli kotiin tuomisena jo kaksi podium-sijoitusta. Tämän kauden huipennuksena on nuorten olympialaiset Sveitsin Lausanessa.  Kansainvälistä kokemusta ehtii vielä kertymään paljon, kun naisten yhdistetty kasvaa ja laajenee. Kaudelle 2020-21 on jo tarjolla yhdistetyn maailman cupin kisakiertue myös naisille.

Kuluva kisakausi etenee Annamaijalla kuitenkin pääasiassa kotimaan Veikkaus Cupin kisojen äärellä. Treenaamisen, opiskelun ja kisailun ohella Annamaija imaisee energiaa kavereista, musiikista ja hyvistä sarjaohjelmista. Tulevaisuuden jatko-opiskeluhaaveet ovat vielä vähän usvan peitossa, mutta toisaalta lukio-opinnot Vuokatin urheiluakatemiassa ovat vasta alkumetreillä. Nyt on hyvä aika keskittyä akatemiaopintoihin ja harjoitella tavoitteellisesti kohti urheilullista unelmaa  – Milano/Cortina d’Ampezzon Olympialaisia. Annamaijan yhteistyökumppani,  Vaara Sport,  toivottaa menestystä unelmien matkalle.