Taivalkoskella tukikohtana ja treenikotina Vaara Sport

”Taivalvaaralla on potentiaalia maasto-olosuhteiden ansiosta kehittyä merkittäväksi hiihdon treenikeskukseksi. Innostavaa ja kaunista kangasmaastoa riittää sekä pitkille maastoajoille että vaelluslenkeille ja polkujuoksuille. Uusia reittejä ja elämyksiä löytyi jokaisella lenkillä”, Kadri Lehtla iloitsee

Viron ampumahiihdon maajoukkueeseen noussut Kadri Lehtla palasi juhannuksen alla kotiin kolmen viikon kesäleiriltä Taivalkoskelta. Urheilureissaamiseen rutinoituneelle Kadrille ei kymmenen tunnin ajomatka Taivalkoskelle tuntunut lainkaan ylitsepääsemättömälle. Omassa autossa mukana kulkee ketterästi monipuolinen kesäharjoittelun välinearsenaali; pyörä ja rullahiihtovälineet sekä tietenkin juoksu- ja salikamppeet. Taivalvaaran maisemissa Kadri on aiemmin käynyt harjoittelemassa talvella. Nyt hän pääsi sukeltamaan alueen monipuolisiin kesäharjoitteluolosuhteisiin. Vaikka Viron Otepäästä löytyy yksi maailman parhaimmista ampumahiihtäjän harjoittelukeskuksista, uudenlaiset maastot ja ympäristöt tuovat tärkeää inspiraatiota urheilijan harjoittelurutiineihin. Kaikkia Taivalkosken mahdollisuuksia ei Kadri tällä kertaa ehtinyt hyödyntämään. Seuraavalla kerralla Kadrin toiveena on päästä myös vesille kajakin kanssa, sillä Taivalkoskelta löytyy komeat puitteet myös melontaharjoittelulle.

 

Muodokkaat, monipuoliset ja haastavat vaaramaastot

Monipuolisen maastoharjoittelun ohella Kadrin kesäharjoittelun fokus on ollut yksittäisissä, laadukkaissa treeneissä, joita hän pääsi tekemään valmentajansa Ilkka Luttusen ohjauksessa Taivalvaaralla. Ylettömän määräharjoittelun sijasta painopiste on ollut mm. voiman ja spritnttiominaisuuksien vahvistamisessa. Myöhemmin kesällä panostetaan vahvasti lajitreeneihin ja syyskuussa Kadri suuntaa vuoristoleirille Itävaltaan yhdessä maajoukkueen kanssa.

Vaikka Kadri kuuluu maajoukkueryhmään, hän harjoittelee pääosin omatoimisesti Ilkka Luttusen valmennuksessa. Tällä hetkellä kokenut urheilja nauttii neljä vuotta kateissa olleen vireen palautumisesta. Vaikeat vuodet ovat opettaneet kuuntelemaan omaa virettä. Vire ei ole itsestäänselvyys. Urheilijan pitää panostaa siihen kaikilla elämänvalinnoilla. Erityisen tärkeää on monipuolinen ja säännöllinen ravitsemus. Kadri tunnustaa, että vaikeiden vuosien suurin syypää löytyi virheistä ravitsemuksen saralla. ”En yksinkertaisesti saanut ruokavaliostani riittävästi energiaa ja rakennusaineita täysipainoiseen urheilemiseen” . Nyt Kadri haluaa liputtaa kokemuksiaan etenkin nuorten naisurheiljioiden suuntaan – urheilja ei saa missään tapauksessa lähteä uhraamaan suoritusvoimaa panostamalla vääränlaiseen painonhallintakikkailuun.

 

Taivalkoskella tukikohtana Vaara Sport

Maajoukkueen ensimmäisen vuoristoleirin jälkeen Kadrilla on ohjelmassa katsastuskisat. Silloin selviää ketkä joukkueesta kilpailevat marraskuussa alkavalla kisakaudella maailmancupin kisoissa ja ketkä IBU-cupin kisoissa. Jossain välissä syksyä Kadri tulee kuitenkin vielä piipahtamaan harjoittelujaksolle vaaramaastoihin Taivalkoskelle. Myös tällöin Kadrin tukikohtana ja treenikotina toimi jälleen Vaara Sport.