Vaara 30+300 Training – kesäkuun leiri kokemuksina ja kuvina

Vaara 30+300 ohjelman startin aikaan elettiin poikkeusoloja ja ensimmäinen leiri toteutettiin etäleirinä. Ohjelman toinen leirijakso (14-18.6.) päästiin onneksi toteuttamaan livenä Taivalkoskella Vaara Sportin hoivissa 11 urheilijan vahvuudella. Suomen kesä tuli mukaan leirijärjestelyihin tarjoten mahtavat olosuhteet ulkoharjoitteluun ja yhdessä touhuiluun. Leirin vastuuvalmentajina toimivat Ilkka Luttunen ja Jarmo Lammi. Riskin Jarmon käden jälki näkyy läpileikkaavasti koko ohjelman sekä leirien sisällön ja opetuksellisen aineiston suunnittelussa.  Vaara Sportin lähiympäristö tarjosi mahtavasti virikkeitä vapaa-ajan touhuiluun. Erillistä oheisohjelmaa ei tarvittu, kun leiriläiset keksivät omia aktiviteetteja urheilukentän ja trampan äärellä.

Tekemisen vire oli pirteä. Jotain uutta ja erilaista on selkeästi havaittavissa, toteaa yhden leiriläisen – Fannin – äiti Jonna Heikkilä.  Jonnalla on taustalla vahva historia ja perspektiivi hiihtourheiluun oman hiihtouran kautta. Lisäksi hän toimii Satakunnan piirin puheenjohtajan ja Fannin henkilökohtaisena valmentajana.  Jonna oli mukana koko leirijakson ja koki ilahduttavana sen, että koko konsepti on loppuun asti mietitty: opetellaan harjoittelemaan ja kaikki mitä tehdään, tehdään laadukkaasti.  Silti kokonaisuutta väritti mukavan rento fiilis. Porukka ei tuntenut toisiaan entuudestaan, mutta aika nopeassa tahdissa alkoi kehkeytymään rento ryhmätunnelma.

Jonnan mielestä kokonaisuus toimii mahtavasti – valmentajat ovat mukana täydellä sydämellä ja vahvalla ammattitaidolla. Vaara Sportin hengetär Tuija puolestaan vastaa energiahuollosta ja muista tärkeistä tukitoiminnoista. Vaara Sport on todellakin lähtenyt uudistamaan nuorten urheilijoiden hiihtoharjoittelua.  Vaara 30+300 Training konsepti vaikuttaa monipuoliselta ja kokonaisvaltaiselta. Kaikki harjoitukset on tarkkaan mietittyjä ja urheilijoille perustellaan tekemisen logiikka.  Välillä opiskeltiin luentomaisesti ja välillä tekemisen kautta. Tärkein fokus oikeanlaisen harjoittelun oppimisessa.

”Leirin harjoittelurytmityksessä pirteä erikoisuus oli joka-aamuinen virittäytyminen päivän treeneihin. Aamujumppa toimi sekä edellisen päivän harjoittelusta palauttavana että uuteen päivään virittävänä komponenttina.  Erityisesti lihaskunto-osioista kertyi uudenlaisia virikkeitä myös omaan valmentamiseen”, Jonna toteaa.