Vaara Sport Dream Team -leiri sai osallistujilta arvosanakseen vahva kiitettävä!

”Parasta oli, kun pääsi tutustumaan tuleviin kisamaastoihin ja hiihtäjiin eri puolilta Suomea – nähdä miten muualla harjoitellaan.  Myös Jarmo Lammin laadukkaasta valmennuksesta tuli paljon uusia vinkkejä ja oppeja. Kaikessa tekemisessä keskityttiin vahvasti tekniikkaan”, henkuttaa Hämeenlinnan Hiihtoseuran kasvatti Riina Alarotu. Riina  on yksi Vaara Sport Hopeasompa2020 Dream Tiimin hiihtäjistä. Riinan hiihtoura on alkanut aikanaan hiihtokerhossa ja kisailu tuli mukaan kuvioihin jo 9-10 vuoden iässä. Viimeiseen Hopeasompa-kisaan tavoitteet on jo asetettu. Riinan vahvuudet painottuvat vapaan sprinttiiin. Tavoitteena onkin paikka sprintin välieriin. Normaalimatkalla Riina tavoittelee sijoitusta 15 parhaan joukkoon.

Viimeistä kautta Hoppareissa kisaavaa Riinaa kiinnosti päästä tutustumaan kauden pääkisan maastoihin Taivalvaaralle. Ei niin kauaksi muuten olisi tullut lähdettyä. Tiimin hakuilmoitus tuli tiedoksi oman seuran kautta ja siitä se sitten lähti. Paikka tiimissä avautui onnistuneen videohakemuksen kautta. Nyt ensimmäinen dream teamin leiri on takana. Kokonaisarvosana vahva kiitettävä.

Riinalle matka Taivalkoskelle eteni sujuvasti vaikka matka koostui useasta vaiheesta. Ensin Riina sai kotoa kyydin Tampereelle, josta matka eteni junalla kohti Oulua. Oulusta Riina hyppäsi bussiin, joka toi perille Taivalkoskelle. Vastassa bussiasemalla oli Vaara Sportin yrittäjä. Perillä Vaara Sportissa oli jo muutama leiriläinen ja samana iltana päästiin jo tekemään ensimmäinen rullatreeni valmentajan johdolla.

Seuraavalle leirille tiimi suuntaa syyskuun alussa ja silloin onkin koossa jo tuttu yhteenhitsautunut porukka. Riina odottaa tulevaa leiriä ja kokee, että konsepti on ihan mahtava juttu. Toivottavasti tällainen toiminta jatkuu tulevaisuudessa. Samoilla linjoilla on myös valmentaja Jarmo Lammi. ”Idea dream tiimistä on kerrassaan loistava. Idea on rakentunut nuorten ehdoilla ja sille toivoo jatkoa jo tämän kokemuksen pohjalta”, Jarmo painottaa.

Suksitaito, tekniikka ja nopeus

Leirin päävalmentaja Jarmo Lammin valmennusajattelussa paiottuu vahvasti suksitaito, tekniikka ja nopeus. Ennenkö ryhdytään junttaamaan määrää on tärkeää oppia toimimaan suksien kanssa ketterästi. Taitotasoon panostamista ei voi korostaa liikaa. Tästä syystä taitojen kehittäminen oli vahvasti fokuksessa myös Vaara Sport Dream Team -leirillä.

Jarmo Lammin valmennuskokemus on vakuuttava. Jarmo on ollut rakentamassa hiihtomenestystä oman hiihtouransa jälkeen vuodesta 1985. Menestyssaldona valmennettavien SM mitalit, joita on kertynyt vuosien varrella n. 40.  Jarmo on valmentanut maastohiihdon ohella myös ampumahiihdossa ja hiihtosuunnistuksessa. Koko uralla vahva painopiste on ollut juniorivalmennuksessa. Dream Teamin hiihtäjien yksilölliseen lähtötasoon Jarmo pääsi käskisi heti ensimmäisten harjoitusten jälkeen. Vaikka joukossa olikin hajontaa lähtötasossa, saatiin treenit vedettyä niin, että jokainen pääsi keskittymään omien taitojen kehittymiseen.

Taivalvaaralla otolliset olosuhteet ympärivuotiseen harjoitteluun

Jarmo oli käynyt alueella aiemmin hiihtokisojen yhteydessä. Alueen olosuhteet olivat kuitenkin mahtava yllätys. Taivalvaaralta löytyy todella hienot ympäristöt ja maastot monipuoliseen harjoitteluun ja Vaara Sport toimii ihanteellisena kotipesänä leirille, toteaa Jarmo Lammi.  Kivenheiton päässä Vaara Sportista sijaitsee juuri remontoitu yleisurheilu- ja jalkapallokenttä. Kentän vierestä lähtee maastoreitit Taivalvaaralle. Leiriohjelmassa oli kaksi treeniä ja yhteensä harjoittelun äärellä vietettiin 4-5 tuntia/päivä. Alueen suorituspaikkoja hyödynnettiinkin leirillä monipuolisesti – loikkaharjoituksia urheilukentällä, rullahiihtoa kevytliikenneväylällä, jalka- ja sauvalenkkejä suolla ja Vaaran monipuolisissa maastoissa. Vaikka täsmällisiä kisareittejä ei vielä päästy tsekkaamaan – maastotyyppi ja latupohjat tuli jo ensimmäisellä leirillä tutuksi. Viimeisellä dream tiimin leirillä marraskuussa toiveena on päästä luonnonlumelle hakemaan kunnolla tuntumaan kisareitteihin, toivoo Lammi.

Vaara Sport – urheilijoita varten

Vaara Sportin yrittäjä Tuija Vinkaa toteaa ykskantaan, että ei voi kuin hehkuttaa! Leiriporukkaa oli upeaa seurata. Niin motivoituneita ja uutteria nuoria hiihtäjiä, että tällaisen kokeilun tekeminen oli ehdottomasti vaivan arvoinen. Tämän vuoden tiimiltä odotetaan paljon palautetta ja kehittämisideoita, koska tätä konseptia tullaan taatusti jatkamaan Vaara Sportilla. Kannattaa siis ryhtyä jo suunnittelemaan omaa hakemusta seuraavaan Vaara Sport Hopeasompa Dream Teamiin.