Koskimeloja löysi Taivalkosken uudelleen

Kokenut slalommeloja Leo Janka piipahti heinäkuussa Taivalkoskella välietappina matkalla Ylläkselle. Alue ja erityisesti Taivalkosken kuohut olivat kokeneelle koskimelojalle tuttuja vuosien takaa. Pysähdys piti kuitenkin sisällään iloisen yllätyksen. Suomen parhaimman koskimelontakeskuksen lisäksi Taivalkoskelta löytyikin todella monipuolinen ja innostava aktiviteettiympäristö. Ei voinut, kuin hämmästellä miten paljon tekemistä ja mahdollisuuksia kylältä löytyy ja kaiken lisäksi vielä Vaara Sport, joka osoittautui täydelliseksi tukikohdaksi aktiiviteettien äärellä viihtyvälle lomailijalle, toteaa Leo.

Taivalkosken yllätyksestä innostuneena Leo lähti organisoimaan asioita. Leon kotiseuran – Melanvilauttajat ry:n – koskimelonnan jatkokurssi oli lähestymässä ja nopean toiminnan fiksauksilla kurssi saatiin siirrettyä Taivalkoskelle. Kovan tason slalommeloja Leo toimi kurssin vetäjänä.  Kurssin tukikohdaksi muodostui luontevasti Vaara Sport, joka sijaitsee aivan kosken tuntumassa.

Vaikka kurssilla oli mukana monen tasoisia koskimelojia, homma toimi mainiosti, koska myös koski on monipuolinen. Koskimelonnan aloittelijalle on tarjolla turvalliset olosuhteet taitojen opettelemiseen. Yläosaltaan koski on vaativa, mutta alaosassa harjoittelevalla ei ole pelkoa joutua kosken haastavimpiin osiin.

Koskimelonnan lisäksi porukka kävi tutustumassa Taivalvaaran päällä sijaitsevaan seikkailupuistoon, josta löytyy mm. 13,5 metriä korkea kiipeilyseinä, 4,5 metrinen boulderointiseinä, kolme eri tasoista seikkailurataa, sekä 16 metriä korkea köysilaskeutumispisteen. Toisinaan tarjolla on myös vauhdikkaita köysiliukuja.

Taivalkosken löytö on alustavasti päätetty ottaa vuotuiseen ohjelmaan Melanvilauttajien toimintakalenterissa. Koskimelonnan ohella Taivalkoskelta pääsee mahtaville retkimelontareiteille. Lisäksi ympärillä on mahtavat vaaramaisemat ja maastoreittejä, jotka tarjoavat leiriviikolle yllin kyllin luontonautintoa.  Melontaporukoille ja -seuroille Taivalkoski on ehdoton leirikohde, mutta se on mahtava ja monipuolinen lomakohde myös muillekin luontoaktiviteeteistä nauttivalle. Kannattaa ottaa vaikkapa parin päivän välietapiksi matkalla Lappiin, Leo kommentoi.