Vanhemmat tiiviisti mukana lasten urheiluharrastuksessa

Koulujen kesäloman viimeisellä viikolla, Vaara Sportissa oli koolla mahtava määrä nuorta energiaa. Paikalla oli myös timanttinen trio, jonka missiona on ohjata nuorten urheilijoiden energiaa urheilu-uran kivijalan rakentamiseen. Myös Vaara 30+300 Training -ohjelman konseptin kehittäjä, Jarmo Riski, oli tällä kertaa paikan päällä vahvistamassa Jarmo Lammin ja Ilkka Luttusen työtiimiä.

Visa Ski Team Kemiä edustava Minea Miettunen (11 v.) oli mukana leirillä isänsä Petri Miettusen kanssa. Minea on tullut tutuksi hiihtämisen kanssa jo taaperoiästä saakka. Ensimmäisen kerran Minea sai omat sukseet jalkaan kaksivuotiaana. Innoittajan toimi oma isosisko Iida, joka oli tuolloin mukana hiihtoseuransa junioriryhmän harjoituksissa ja kilpaili juniorisarjoissa. Energinen ja puuhakas Minea kulki luontevasti perheen kanssa mukana kaikissa Idan urheiluharrastuksissa – sekä hiihtoladuilla että yleisurheilukentillä – ja imi tehokkaasti intoa urheilua kohtaan.

Iidan ja Minean harrastamisen kautta myös vanhemmat ovat oppineet elämään tiivisti mukana hiihdon ja muiden urheiluharrastusten poluilla. Omassa nuoruudessa kummatkin ovat olleet ahkeria urheilijoita, mutta lasten mukana elämään tuli ihan uusia urheilulajeja. Arjessa on opeteltu toimimaan harjoittelun tukena, kalustomestarina ja välillä jopa vähän toppuuttelijana. Minean into liikkumiseen ja urheiluun on kova. Hiihdon lisäksi Minea harrastaa yleisurheilua ja pelaa jalkapalloa. Aktiivisen ja touhukkaan tytön päivittäinen aktiivisuustaso Polarin mittarissa näyttääkin helposti melko isoja prosenttilukuja.

”Tämä oli ensimmäinen kesä, kun Minean kesäharjoittelussa on jalkapallon ohella ollut systemaattisesti myös hiihtoa tukevaa harjoittelua. Hiihtopainotus on seurausta Lammin Jarmon kanssa aloitetusta valmennusyhteistyöstä. Toisaalta intoa ja näkemystä hiihtoa tukevaan kesäharjoitteluun on tullut myös Vaara Sportin treenileireiltä”, toteaa Petri.

Vaara 30+300 ohjelman Pre School -leirin ohjelma oli varmasti yhtä antoisa Petrille, kuin itse urheilijalle – Minealle.  Petri kokee, että vanhempana on tärkeää saada oppia ja ymmärrystä siihen, miten parhaiten tukea ja ohjata energisen nuoren urheilijan arkea järkevään tasapainoon.

Matkan varrella on tarttunut erilaista valmennuksellista oppia eri lajien seurojen valmennuksen kautta, mutta kokonaisvaltaista urheilijana kasvamisen evästystä on kyllä kaivannut. Vaara 30+300 Training leirillä tuli ymmärrys, että valmennus tähtää urheilijana kasvamiseen – ei lyhyen tähtäimen voittoihin. Lisäksi oli ilo huomata, että ohjelmassa oli monipuolisia nopeus-, koordinaatio-, rytminvaihdos -harjoitteita, jotka entuudestaan tuttuja yleisurheilusta, Niitä vaan ei ole älynnyt aiemmin kytkeä osaksi hiihtoharjoittelua. Hiihto on lajina, kuitenkin muuttunut lyhyellä aikajänteellä todella paljon. Sprinttihiihdossa ja yhteislähtökisoissa tarvitaan sähäkkyyttä, äärimmäistä reaktionopeutta ja uudenlaista pelisilmää rautaisen fysiikan lisäksi.

Erityisen ison anti leirillä oli se, että siellä pääsi olemaan mukana kaikessa tekemisessä sekä juttelemaan ja imemään osaamista valmennuksen huippuammattilaisilta. Leiriviikko elettiin tiiviissä porukassa ja vuorovaikutus oli vilkasta. ”Vanhempien kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan Vaara 30+300 ohjelman leireille, kun siellä pääsee niin luontevasti juttelemaan ammattivalmentajien kanssa” toteaa Petri.

Valmennusformaatin yksi keskeisimpiä tavoitteita on tarjota tukea ja työkaluja sekä nuorelle urheilijalle itselleen, että niille, jotka ovat läsnä nuoren arjessa, selventää Jarmo Riski. Keskeisessä roolissa ovat luonnollisesti vanhemmat. Vanhempia kannustetaan kovasti tulemaan mukaan leireille havainnoimaan, oppimaan, keskustelemaan ja oivaltamaan. Ohjelmaan kytkeytyvä valmennusmateriaali ohjautuu usein vanhempien sähköpostiin, jolloin sitä luontevasti käydään läpi perheessä yhdessä vanhempien tai omien valmentajien kanssa. Tavoite on siis tarjota työkaluja vertaisvalmentamiseen. Leirillä myös nuoret oppivat luontevasti vertaisvalmentamista. He sparraavat keskenään toisiaan ja oppivat yhdessä.   

Petrin tavoitteena oli saada leiriltä kotiin viemisenä maksimaalisesti oppia, joten harjoitusten seuraaminen ja uusien oivallusten saaminen oli ykkösprioriteetti. Toki aikaa jäi myös omaan liikkumiseen, johon alueella on runsaasti virikkeitä. Puitteet ja maastot ovat huippuluokkaa ja ruoka hyvää.  Energinen Minea puolestaan sai uusia kavereita ja entistä enemmän intoa harjoitteluun kohti tulevan talven Hopeasompaa ja tulevaisuuden hiihtohaaveita.